H1, H2 och H3

Vad betyder H1, H2 och H3?

Det finns mycket förvirring kring rubriksättningen på sajter och oftast kommer förvirringen att rubrikerna kan vara låsta till en viss storlek på sidan. Det behöver de dock inte vara utan rubriksättningen är till för att visa för sökmotorerna vad som är viktigt på sidan.

H1

H1 betyder Huvudrubrik 1 och den ska visa vad som är absolut viktigast på sidan och vad sidan handlar om. Det ska bara finnas 1st H1 på varje sida och har man andra viktiga rubriker kan de då benämnas vid H2.

H2 och H3

H2 betyder huvudrubrik 2 och visar att även detta är viktigt men inte riktigt lika viktigt som H1. Sen kommer H3 – Huvudrubrik 3 – som är mindre viktig än två. På så vis bygger du upp sidan med olika rubriker för att få en tydlig struktur: H1, H2, H2, H4 osv.

Tänk på ett Word Dokument

För att göra det enkelt kan du tänka på strukturen ett Word Dokument. Där skriver du först rubriken vad det ska handla om och sen bygger du upp det med flera underrubriker. 

1.Rubriken

1.1 underrubrik

1.2 underrubrik

1.2.3 Under underrubrik 

2. Rubrik

2.1 underrubrik

2.2 underrubrik

Exempel på H1, H2 och H3

Låt säga att du vill ha en sida som handlar om Palettblad. Då kan förenklat Palettblad vara H1 då det är det sidan ska handla om. Under H1 kan det stå en text om vad det är för typ av planta.

Du vill beskriva vilken placering palettblad borde ha samt hur man ska sköta om dem, så dessa två blir H2. 

Placeringen delas upp i ljus & temperatur samt jord så dessa blir H3 under placering. Under skötsel vill du prata om vattning och näring så även de två blir H3. 

H1 Palettblad

H2 Placering av Palettblad

H3 Ljus och temperatur

H3 Jord och näring

H2 Skötsel av palettblad

H3 Hur ofta ska man vattna palettblad?

H3 Behöver palettblad extra näring?

”Glöm inte att du bara ska ha 1st H1 per sida”

På så vis strukturerar du upp och visar visar sökmotorerna vad texten handlar om och vad som är viktigt på sidan. Tänk på att använda dig utav dina sökord i rubrikerna och glömt inte att du bara ska ha 1st H1 per sida.

Om du fortfarande känner dig osäker på hur du använder dig av rubriksättning så hjälper vi dig gärna!

Vi hjälper dig gärna

Kontakta oss