Vi alla har någon gång upplevt när 404-sidan dyker upp helt utan förvarning. När en 404-sida dyker upp så betyder det att sidan inte längre finns kvar. Man har då klickat på en länk i hopp om att få den informationen man söker men så visar det sig att sidan inte längre existerar. Servern som webbplatsen finns på ger svarskod 404 not found och istället för den önskade sidan visas sidan för 404.
Det kan exempelvis bero på att det en gång i tiden har funnits en produkt på den sidan men som nu inte längre finns i produktkatalogen. Eller att man har flyttat på sidan till en annan del av sidstrukturen. En annan vanlig anledning är också att någon har länkat till någon av dina sidor men helt enkelt stavat fel i URL:en. Att få upp sådana sidor blir såklart ett störningsmoment för användaren – vad kan man då göra åt 404-sidor för att skapa en så bra användarupplevelse som möjligt?
Anpassa 404-sidan
Man kan i förebyggande syfte anpassa sina 404-sidor och exempelvis se till att de alltid är länkade till startsidan eller till någon annan populär sida. På så sätt blir det enklare för användaren att klicka sig vidare. Hur man gör för att anpassa dessa sidor kan vara ganska olika beroende på vilken typ av sida du har, exempelvis om du använder WordPress eller om man kodat hela sidan manuellt.
Ta reda på hur just ditt system fungerar och redigera sedan dessa sidor till att bli så trevliga som möjligt. Man kan exempelvis skriva “Verkar som att sidan du söker inte längre existerar, klicka här för att komma till startsidan eller sök efter informationen i sökfältet”. Då behövs också en sökruta som på bilden här till vänster.
Om du upptäcker att några av dina sidor visar 404 så borde du redirecta dessa sidor, läs mer om vad det innebär här!